Acnetherapie

Acnébehandeling
De huidtherapeute behandelt lichte en ernstige acne (jeugdpuistjes). Acne is een aandoening van de talgklieren. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acne. Helaas is de precieze oorzaak van acne nog niet bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren.

De vier belangrijkste factoren zijn:

  • een verhoogde talgproductie
  • een stoornis in het verhoorningsproces (verschilfering) en een afsluiting van het talgklierkanaal.
  • bacteriën die van nature in het haarzakje en in de talgklieren aanwezig zijn
  • hormonale veranderingen.
 

Behandeling
De behandeling bestaat uit een oppervlakte-, diepte reiniging en eventueel het gebruik van fruitzuur peelings (AHA). Daarnaast geeft de huidtherapeute adviezen waarmee de patiënt zelf de acne kan aanpakken. Een actieve bijdrage van de patiënt is voorwaarde voor succes. In de praktijk werk ik met de producten van Dermasence en Tebiskin.