Manuele lymfedrainage

Manuele lymfdrainage is een therapie waarbij door middel van een zachte pompende massage geprobeerd wordt de werking van het lymfesysteem te beïnvloeden, zodat stremmingen worden opgeheven en het voortvloeien van de vloeistoffen wordt bevorderd. Hierdoor kan meer opgehoopt vocht afgevoerd worden en zal het oedeem (zwelling) afnemen.

Manuele lymfdrainage vindt doorgaans plaats terwijl u op een massagetafel ligt. De massage is nagenoeg pijnloos. De huidtherapeut begint met het masseren van de lymfklieren in de hals en zal daarna de lymfklieren en lymfbanen op andere plaatsen in het lichaam masseren. Welke dat zijn, is afhankelijk van de klachten.

Na de behandeling is het mogelijk dat u meer moet plassen, omdat door manuele lymfdrainage verspreid vocht wordt afgevoerd. Door de massage zal de omvang van het behandelde gebied afnemen, de beweeglijkheid toenemen en de klachten afnemen.