Pigmentvlekken

Plaatselijke ophopingen van pigment of pigmentcellen uiten zich als pigmentvlekken of ouderdomsvlekken. De belangrijkste oorzaken zijn: blootstelling aan de zon, huidveroudering, ontsteking aan de huid, hormonale schommelingen en genetische aanleg. De meeste mensen krijgen de vlekken op de handen en het gezicht, omdat deze lichaamsdelen veel bloot worden gesteld aan de zon. Deze pigmentophopingen zijn niet schadelijk, maar kunnen je uiterlijk wel ontsieren.

Naast peelings, coagulatietherapie en specifieke crèmes is een vaak gebruikte behandelmethode ook laser- en lichttherapie. Het licht dat vrijkomt bij deze behandeling wordt geabsorbeerd door het pigment dat zich in de huid bevindt. Het pigment wordt hierdoor sterk verhit en gaat ten gronde.

Alleen goedaardige pigmentvlekken komen in aanmerking voor laser- en lichttherapie. Wij adviseren daarom om pigmentvlekken en/of ouderdomsvlekken voorafgaand aan behandelingen te laten controleren door de huisarts of dermatoloog. Sommige vlekken kunnen kankercellen bevatten die mogelijk kwaadaardig zijn.

Natuurlijk bent u altijd welkom voor een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling.